Det er en kjent sak at trening er godt for kroppen.

Det bidrar til god helse gjennom et sterkt immunforsvar, samt god kroppslig funksjon til å håndtere hverdagens arbeidsoppgaver med enkelhet og overskudd.

Men hvor viktig er det egentlig å trene tung styrke og hard utholdenhet?

Når det gjelder å trene tung styrketrening og hard utholdenhetstrening, kan det fort virke noe overdrevet eller unødvendig å stå på så hardt. Vi kan godt si at det ikke er for alle å hverken løfte så tungt som mulig, eller løpe så fort og langt som mulig. Hva gjelder da for deg som ønsker å trene normalt for å ta vare på kroppen?

Det er ikke nødvendigvis slik at du trenger å trene spesifikt for å prestere best mulig, men en viss intensitet kreves om du ønsker utbytte av tiden og energien du legger ned i treningen. 

Når det gjelder utholdenhetstrening kan vi se til forskerteamet ved NTNU i Trondheim (ledet av professor Ulrik Wisløff). De har utført en rekke studier på hvilken effekt hard utholdenhetstrening og intervalltrening har på kondisjon, livskvalitet og levetid. De har gjennomført en rekke studier, med totalt flere titalls-tusen deltakere. Det studiene viser, er at hard utholdenhetstrening (trening over 70% av makspuls) 90 minutter pr uke, kan resultere i 6-10 ekstra leveår.

Ikke bare kan du sikre deg flere leveår i høy alder, men du kan også betydelig forbedre livskvaliteten du har ved å ta vare på kroppen gjennom hard trening. 

Det var kort om hard utholdenmhetstrening, så nå videre til tung styrketrening. 

For å forstå hvilken effekt hard styrketrening har på kroppen på kort og lang sikt kan vi se til arbeidet publisert an dr. Andy Galpin. Dr. Galpin leder et av verdens ledende labratorier på muskelfibre og styrketrening. Han har gjennom en årrekke gjort titalls-tusen biopsier av muskler fra olympiske vektløftere, til helt ordninære mødre, fedre, bestefedre og bestemødre. Det arbeidet han og hans team har produsert har bidratt med mye nyskapende kunnskap innen effekten styrketrening har på kroppen. 

En fellesnevner for arbeidet de har gjort, er at styrketrening er et elementært behov for optimal kroppslig funksjon uavhengig av alder. Man kan bygge muskler fra man er ganske ung til man er langt oppi årene. En av hovedpunktene Dr. Galpin ønsker å kommunisere er viktigheten av muskelstyrke for livskvalitet i høy alder. 

Den ledende årsaken til at eldre havner på eldrehjem og sykehjem er nemlig manglende styrke. De blir rett og slett for svak til å leve for seg selv, og klarer ikke å gjennomføre hverdagens enkle oppgaver. Dette kan være å gå opp trappen, sette seg ned i en stol, reise seg opp fra en stol, eller komme seg på beina etter å havnet på gulvet. 

Dette kan man altså forebygge ved tung styrketrening. Du trenger ikke sikte etter å løfte flere hundre kilo i knebøy og markløft, men å kunne løfte sin egen kroppsvekt på vekstangen er et mål man burde å for seg selv - uavhengig av alder. Dersom du kan løfte egen kroppsvekt i knebøy og markløft er det ikke snakk om at du behøver plass på gamlehjem, dermed basta!

For å trene styrke tilstrekkelig for å bygge muskler og styrke, kan du sikte på 5-10 sett pr. uke, pr. muskelgruppe. 3 - 4 av disse settene må gjerne være ganske tungt, fra 8 - 9,5 på en skala fra 1-10, hvor 10 er det tyngste du klarer i den valgte øvelsen. 

Mye av effektene presentert over har vært hva du tjener på det i høyere alder, men effektene er i høyeste grad til stede i yngre alder også. Allerede fra ung alder kan du bygge en kapasitet for styrketrening og utholdenhet. Denne kapasiteten vil gi deg energi, overskudd og kapasitet til å gjøre hva du ønsker i hverdagen uten å tenke på om kroppen klarer det.