Oppvarming før en treningsøkt er skadeforebyggende. Det finnes mange undersøkelser som viser at dette stemmer. For kroppen trenger tid på å endre seg fra hvilemodus til aktivitetsmodus.
Positive effekter av en lett oppvarmingsøkt er at man øker både hjerterytme og kroppstemperatur, som igjen fører til at oksygenopptaket øker og trenger raskere inn musklene, som sammen med ledd, derved blir enda mer tøyelig.
 
En oppvarmingsøkt bør starte med noen rolige og enkle øvelser, for eksempel gange eller lett løping noen få minutter. Deretter kan enkle øvelser hvor man benytter det største muskelgruppene; beina, mage og rygg være en ok oppfølger. Muskler og ledd du kommer til å bruke under selve hovedøkten kan det være lurt å benytte også under oppvarmingen.
Ikke vær for brå i bevegelsene. Det er fullt mulig å skade seg også under oppvarming og derfor er det viktig at man unngår store utslag i ledd og brå bevegelser.
 

 

Hvor lenge du skal varme opp avgjøres mye av hvor stor og lang hovedøkten er og hvilken intensitet du ser for deg å bruke på denne. 5 til 15 minutt oppvarming vil ofte være nok. Når du kjenner at kroppen er varm er du godt rustet for hovedøkta.